Aquesta setmana avanço la publicació de l'article un dia, dimarts en lloc de dimecres, per compartir amb vosaltres la programació de la Schubertíada, que s'acaba de presentar.

Schubertíada Vilabertran

 

Anar a la Schubertíada aquest estiu serà una mica com anar a Viena. Segurament esteu pensant que això passa cada any, gairebé per definició, i teniu raó (per a quan l'agermanament de Vilabertran i Viena? Ja estic veient el senyal a la sortida de la rotonda), però és la idea que em va venir al cap quan repassava la programació. Veureu…

Hi ha dos recitals dedicats íntegrament a Franz Schubert. El primer serà a Vilajuïga, a l'Espai Misteri; el baríton Josep-Ramon Olivé i la pianista Victoria Guerrero interpretaran Winterreise, i la seva música acompanyarà la projecció de la pel·lícula del mateix nom de la directora Inés García. La vaig veure fa un any a la Filmoteca; per dir-ho breument, són vint-i-quatre “curts” (un per cançó) amb imatges inspirades pels poemes i per la música, més abstractes que figuratius. Recordo que els meus veïns de butaca, que no coneixien el cicle, es van mostrar perplexos quan va acabar i vaig pensar que aquesta pel·lícula és, sobretot, per a iniciats. I d'iniciats, a la Schubertíada, no en falten.

L'altre concert només amb lieder de Schubert serà ja a Vilabertran; un cantant que hi ha aprofundit com pocs, Christoph Prégardien, farà la seva versió de Schwanengesang. I quan dic la seva versió no em refereixo només a la interpretació, amb Daniel Heide al piano; em refereixo també al fet que combinarà les cançons del cicle amb d'altres. Hem escoltat propostes similars anteriorment, i sempre ens porten a replantejar-nos una obra tan coneguda com aquesta.

Naturalment, no hi haurà Schubert només a dos recitals. Podrem escoltar una selecció dels seus lieder en sis recitals més, entre ells els de les dues Acadèmies d'enguany, amb Katja Maderer i Amadeus Wiesensee; Jonas Müller i Anna Gebhardt; Mireia Tarragó i Carmen Santamaría, i Elionor Martínez i Olivia Zaugg.

És habitual (i lògic, i necessari) tenir programes complets amb música de Schubert a la Schubertíada. El que no és tan habitual és tenir un programa íntegrament dedicat a Hugo Wolf, celebrem-ho! Tornarem a ser a Viena, seixanta anys més tard, per escoltar l'Italienisches Liederbuch, aquesta joia plena d'amor, ironia, tendresa i sentit de l'humor. Ell serà Johannes Kammler, que em va agradar molt l'any passat al seu concert a Barcelona; ella, Anna El-Khashem, una soprano de qui m'han parlat molt bé i debuta a la Schubertíada, i l'estupenda Imogen Cooper tornarà a Vilabertran per acompanyar-los al piano.

Continuem a Viena? Amb Johannes Brahms, Gustav Mahler (i els Rückert-Lieder!) i Erich Wolfgang Korngold, tots tres al recital de Julia Kleiter i Julius Drake; i encara posterior a Korngold, tindrem la música de Joseph Marx: Erika Baikoff i Kunal Lahiry tancaran la primera part del concert inaugural, molt vienesa, amb lieder d'aquest compositor. També es mourà per la ciutat de Viena el recital de Matthias Goerne i Alexander Schmalcz; no tenim encara el programa complet, però sí que sabem que hi escoltarem Ludwig van Beethoven, que es va instal·lar a Viena pocs anys abans que hi nasqués Schubert.

Ara hauríem de traslladar-nos cap a Leipzig. Perquè és allà on Robert Schumann va compondre tots els lieder del recital d'Andrè Schuen i Daniel Heide. O, dit d'una altra manera, Schuen farà un recital tot ell amb obres d'aquest compositor, el Liederkreis, op. 39, una selecció de lieder també amb poemes d'Eichendorff, i Dichterliebe. Suposo que no cal que us digui que no us el perdeu!

Parlava de Leipzig, i hauríem d'afegir a la ruta Dresden i Düsseldorf, les altres dues ciutats de Schumann, perquè també escoltarem a la Schubertíada lieder de la seva segona etapa. Per exemple, els commovedors Gedichte der Königing Maria Stuart, amb dos grans com Dorothea Röschmann i Wolfram Rieger. I atenció a aquest recital, perquè hi haurà, a més, el Liederkreis d'Eichendorff. És a dir: tindrem ocasió d'escoltar en dos dies seguits i a dos duos amb molta personalitat una de les obres més magnífiques del repertori. Compte amb la síndrome de Stendhal! I sense moure'ns d'aquestes tres ciutats podrem escoltar també lieder de Clara Schumann i Felix Mendelssohn, al recital de Kleiter i Drake; fins i tot podrem fer una escapadeta a Berlín per escoltar un parell dels lieder de Mendelssohn. I, per acabar la ruta per ciutats de parla alemanya, farem una petita gran incursió a Zuric, perquè allà va escriure Richard Wagner els seus Wesendonck-Lieder, que ens portaran Röschmann i Rieger (insisteixo, mireu-vos en detall el programa d'aquest recital!).

Coneixeu Kislovodsk? És una ciutat balneari que queda entre la Mar Negra i la Mar Càspia, per situar-la vagament en el mapa; allà és on Serguéi Rakhmàninov va escriure els Sis romanços, op. 38, el seu últim recull de cançons. I tot i que Kislovodsk i Moscou són a 1700 km de distància (si fa, no fa, com Vilabertran i Viena), i de Moscou a Sant Petersburg hi ha 700 km en la direcció oposada, l'imaginari musical situa molt a prop Rakhmàninov, Nicolái Rimski-Korsàkov i Piotr Ílitx Tkaikovski. Tots tres compositors els escoltarem al recital de Baikof i Lahiry, i us avanço que escoltar la jove soprano en aquest repertori és una joia.

El viatge de Sant Petersburg a Londres és encara més llarg; hi anirem amb la música de Ralph Vaughan Williams i la veu de Konstantin Krimmel, Songs of Travel sembla un cicle escrit per a ell. Si a aquesta obra preciosa li afegim els Lieder de Schubert i Wolf que Krimmel i Marcelo Amaral interpretaran després, ens queda un programa d'aquells que no ens hem de perdre. I espereu, que encara tenim pendent el viatge més llarg, a Buenos Aires, perquè Katharina Konradi (quina alegria que torni a Vilabertran!) ha inclòs al seu programa les Cinco canciones populares argentinas d'Alberto Ginastera. Pot semblar una elecció estranya, però… que bé que les canta!

Roda el món i torna al Born. Acabarem el viatge musical sense moure'ns de casa. I no només perquè Konradi i Ammiel Bushakevitz interpretaran també les Cinco canciones negras de Xavier Montsalvatge, sinó perquè Ferran Albrich, després de cantar Schubert, cantarà cançons d'Eduard Toldrà i estrenarà, acompanyat per Albert Guinovart i Oriol Prat un cicle en el qual els poemes de Joan Margarit apleguen tres compositors: el mateix Guinovart, Jordi Domènech i Salvador Brotons.

Us he fet un resum atapeït i gens exhaustiu de la programació de la 31a Schubertíada. Passeu-vos pel seu web amb calma, paper i llapis, i reordeneu la informació al vostre gust. Atureu-vos també, és clar, als recitals de cambra; i si podeu ser a Cantàbria pel maig o a Gaubea al juliol, busqueu-hi, sobretot, aquests dos recitals: Johanna Wallroth i Malcolm Martineau, que els vam tenir l'estiu passat a Vilabertran, actuaran a Comillas, i Konstantin Krimmel i Daniel Heide seran a Tuesta per deixar tothom sense alè amb el seu Winterreise.

Com sempre, acabem amb música. Al recital d'Albrich i Guinovart podrem escoltar el fantàstic Ganymed de Schubert, que us vaig presentar fa un temps; podeu recuperar aquell article aquí, abans d'escoltar la versió d'aquesta setmana, amb un jove Dietrich Fischer-Dieskau acompanyat per Günther Weißenborn.

Ens hi veurem, a la Schubertíada?

 

Ganymed

Wie im Morgenglanze
Du rings mich anglühst,
Frühling, Geliebter!
Mit tausendfacher Liebeswonne
Sich an mein Herze drängt
Deiner ewigen Wärme
Heilig Gefühl,
Unendliche Schöne!

Dass ich dich fassen möcht’
In diesen Arm!

Ach, an deinem Busen
Lieg’ ich und schmachte,
Und deine Blumen, dein Gras
Drängen sich an mein Herz.
Du kühlst den brennenden
Durst meines Busens,
Lieblicher Morgenwind!
Ruft drein die Nachtigall
Liebend mach mir aus dem Nebeltal.

Ich komm’, ich komme!
Ach wohin, wohin?

Hinauf! strebt’s hinauf!
Es schweben die Wolken
Abwärts, die Wolken
Neigen sich der sehnenden Liebe.
Mir! Mir!
In eurem Schosse
Aufwärts!
Umfangend umfangen!
Aufwärts an deinen Busen,
Alliebender Vater!

A la claror del matí,
com resplendeixes al meu entorn,
primavera estimada!
Mil vegades, amb el goig de l’amor,
prem al meu cor
la teva caliditat
de sagrats sentiments,
la infinita beutat.

Com m’agradaria estrènyer-te
en aquests braços!

Ai, lànguid
jec al teu pit
i les teves flors, el teu herbam
s’empenten al meu cor.
Tu apaivagues la set ardent
del meu pit,
gentil oreig del matí!
Endins, em crida amablement
el rossinyol des de la vall boirosa.

Ja vinc, ja vinc!
Però a on? Ai, cap on?

Amunt! Amunt voldria anar.
Els núvols davallen
es vinclen
davant el deler d’amor.
Cap a mi! Cap a mi!
A la vostra falda,
amunt!
Abraçant, abraçat!
Amunt vers el teu pit,
pare de l’amor plener!


(traducció de Salvador Pila)

 

Articles relacionats

Comments powered by CComment